thumb 4 Kvern paa RoylandHellesmark og Røyland

Like ved hovedveien, nær vannet, ligger den store Kyrkjehelleren som har gitt navn til gården.

Shop Sneakers in Footwear

Helleren har et dråpefall på 12m! Her har folk bodd i steinalderen. Fra Hellesmark er det flere turmuligheter, alle umerkede. Ilandstigning ved Hellesmark. Her er ingen gode brygger, men det er allikevel mulig å legge til en stille dag. Nøkkebryggen er her som ellers i Lundevannet satt under vann.

Det tar ca. 1 time å gå rundt Helleråsen fra tunet på gården. Et annet alternativ er å følge hovedveien et kvarter sørover til vakre Røyland. Rekketunet på Røyland er et syn med gamle, godt bevarte midtganghus. Her er en gammel bødkersag som ennå brukes og et flott kvernhus.

På tilbaketuren passer det å ta en avstikker fra hovedveien østover til heiegården Djubedal. En liten halv time så er man framme. Djubedalsgården, som i dag brukes som hytte, er verdt turen aleine. Fra Djubedal kan du klatre ned et skar til Hellesmark, eller du kan ta samme vei tilbake.

Utenfor Røyland stikker en odde ut i vannet. Her på Elsneset bodde blant annet bødkeren Salve Larsen på slutten av 1700-tallet. Han drev butikk med handelshuset Lund i Farsund. På Elsnes har det ikke vært husdyr. Det står rester etter tre hus og et par båtstøer.

I området her finnes også et av Sør-Norges meget få hekkende fiskeørnpar. Er du heldig, får du se siluetten av dem, fredelig seilende på stive vinger over Lundevannet.

I dette området utenfor Røyland er Lundevannet på sitt dypeste. 319 meter er den dypeste kjente måling. Før reguleringen lå vannet 46 meter over havet. Lundevannet er 21,5 km langt. Bredden er på det meste 2,5 km. Det har en overflate på 24,5km2.

 

Relaterte turer på UT.no

ico lett fot Helleråsen
ico mid fot Gjersdal Grodomtjønn Elve