thumb 9 SkrivefjedletElve og Gjersdal

Elve er den sydligste gården langs Lundevannet. Her er gode muligheter for å gå i land.

Nike Air Force 1 07 LV8 Utility White AJ7747-100 Shoes for Sale – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers

Elve var knutepunkt for handel mot Åna-Sira og et travelt sted i gamle dager. Her finnes rester etter både gammel kraftstasjon, sag og kvernhus. Ilandstigning ved den gamle Nøkkebrygga. Bryggen er den eneste reguleringen ikke har satt under vann. Fra brygga veien opp til gårdstunene.

På sammen måte som ved Drivdal hadde Elve sitt «Ropehol» på andre siden av Lundevann. Elve fikk sin kjørevei i 1939 . Det ble påbegynt vei mot Åna-Sira i 1964, men den ble etter mye diskusjon aldri fullført. Damkronen i Helvetesfossen i Åna-Sira er dimensjonert for en vei på toppen.

Det er flere turmuligheter fra Elve, men ingen er merket. Den enkleste ruten er å gå skogsveien inn langs Elvetjønn. Ellers kan man følge hovedveien nordover mot Gjersdal. Der veien svinger vestover mot Gjersdal, kan man gå mot øst inn til Grodomtjønn. Her finnes et av de mest spesielle kulturminnene i hele Lund. I osen av Grodomtjønn skjærer det en liten fjellrygg opp fra vannet, ca. 10 meter lang og en snau meter bred. Fjellet skiller seg ut fra bergrunnen rundt og ligner på kleberstein. Her har gjetere, turgåere og andre heietravere risset inn sine navn og årstall, mer enn 100 forskjellige navn. De eldste er fra 1800-tallet. I fjellområdet Steinhei, mellom hovedveien og Grodomtjønn, finnes mange spor etter tidligere slekters gjøren og laden. Tellenes Vindkraft planlegger å bygge 26 vindmøller. Hvis man har lyst til å oppleve dette området skjønt og jomfruelig, så begynner det å haste.
Turen fra hovedveien inn til Grodomtjønn tar under en time i åpent og lett terreng.

Relaterte turer på UT.no

ico lett fot Helleråsen
ico mid fot Gjersdal Grodomtjønn Elve